Afsluiting van de OOL

Deze laatste dag van de OOL training stond niet alleen in het teken van afsluiten, reflecteren en terugkijken, maar ook vooruitkijken. De belangrijkste vraag van vandaag was wat mij betreft “hoe kijk je naar de toekomst m.b.t. leidinggeven” en wat is dan de volgende stap?

Terugkijkend weet ik achteraf beter waarom ik de OOL ben gaan doen dan toen in me inschreef. Nu besef ik me dat ik iets miste in mijn werk nu. Ik ben ervan overtuigd dat les blijven geven tot aan mijn pensioenleeftijd niet iets is wat bij mij past. Ik vind lesgeven fantastisch, ik kan het best aardig, ik haal er plezier en energie uit, maar meer dan 10 lessen per week voelen altijd als meer van hetzelfde en voegen voor mij zelf niets extra’s meer toe. Eerder heb ik (op mijn vorige school) extra taken gehad naast mijn lessen en daar kon ik ook mijn kwaliteiten beter in kwijt. Op het Eckart, waar ik nu 2,5 jaar werk, mis ik iets waar ik mijn kwaliteiten helemaal in kwijt kan. Dat is me tijdens (en dankzij) de OOL duidelijk geworden.

Gedurende dit traject heb ik me een aantal dingen afgevraagd. Zo heb ik me afgevraagd of een leidinggevende functie iets voor mij is. Mede dankzij de bevestiging vanuit deze training weet ik dat dit wel iets is wat bij me past. Ik heb me afgevraagd wat een goed moment zou zijn. Ik ben net getrouwd, we hebben een kinderwens, is dan zo’n stap maken slim? De gastsprekers met jonge gezinnen hebben me laten zien dat het goed te combineren valt. Een van de gastsprekers benoemde ook dat je altijd iet moet opgeven, maar dat je daar ook weer een hoop voor terug krijgt. Dat opgeven vind ik moeilijk, maar ik besef me nu dat wat ik ervoor terug krijg misschien wel meer is dan ik op geef.

De conclusie is voor mij dan ook: JA, ik wil graag een leidinggevende functie gaan vervullen, ergens in de komende 5 jaar. Daarbij besef ik me dat de juiste organisatie vinden nog belangrijker is dan de functie. Ik ga dus op zoek naar een school die helemaal bij mij past en waar ik een zinvolle bijdrage kan leveren aan het proces in die organisatie. Niet zomaar de eerste de beste school omdat er daar toevallig een vacature is. In de tussentijd geniet ik van de mogelijkheden die ik nu heb. Ik vind mijn werk op donderdag erg leuk en zolang ik nog ‘gewoon les geef’ kan ik dat ook mooi blijven doen.

Op school heb ik de vraag gekregen of ik interesse heb ik de functie coördinator basisvaardigheden. Dit lijkt me een leuke uitdaging waarbij misschien al wat leidinggeven komt kijken. Zo kan ik al ervaring op doen die goed is voor mijzelf (en mijn CV). Daarnaast zou ik het enorm interessant vinden om deel te nemen aan de OOT, om nog wat meer basis te leggen voor ik de stap maak.

Uiteraard hebben we niet de hele dag alleen maar gepraat, maar waren er ook weer een aantal leuke buiten opdrachten waarbij we onze leiderschapskwaliteiten in moesten zetten.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.