Vandaag was al weer de vierde dag van de training OOL. Deze bijeenkomst stond in het teken van leiderschapsgedrag, feedback en waarden. Na een terugblik op onze meelopdagen startten we met een hele hoop foto’s van bekende leiders in verschillende posities. Aan ons de nobele taak te kijken naar de kwaliteiten van deze leiders, maar ook de kanten die niet bij ons zelf passen. Het grappige is dat je van al deze mensen wel iets kunt bedenken wat je van zou kunnen leren.

Daarna was het tijd om elkaar feedback te geven. Niet lang, maar steeds 2 minuten per persoon. Elkaar feedback geven betekent ook feedback krijgen. Dat is in het begin een beetje vreemd. We kennen elkaar pas drieënhalve dag, maar toch is de feedback spot on. Wat ontzettend bijzonder dat je elkaar zo snel hebt leren kennen en dat de sfeer in de groep zo veilig is dat alles gezegd kan en mag worden.

Wat ik zelf veel terug kreeg is dat mensen mijn directe en duidelijke manier van communiceren prettig vinden, maar dat dit in het begin een beetje intimiderend over kan komen. Ik kan duidelijk en soms wel stellig zijn, waardoor ik een stempel kan drukken. Een valkuil om op te letten, maar aan de andere kant kreeg ik ook terug dat ik daar wel in afwissel van moment tot moment en dus best een beetje flexibel ben in deze stijl. De mooiste tip die ik kreeg is dat ik tijd moet investeren in mensen leren kennen wanneer ik in een leidinggevende positie zou komen. Over het algemeen zouden de meeste trainingsgenootjes mij als leidinggevende wel zien zitten, ondanks dat mijn kleur vaak heel anders is dan hun eigen. Maar ik denk dat die verschillen juist heel goed zijn in een managementteam. Op deze manier vul je elkaar aan en dat is alleen maar goed!

Laatste onderdeel was een wandelgesprek in tweetallen over waarden. Eerst keken we onderstaande video en vervolgens moesten we drie kaartjes kiezen die passen bij onze eigen waarden. Op zo’n moment kan ik natuurlijk niet kiezen en als laatste stond ik nog te twijfelen bij de kaartjes. De eerste was makkelijk: rechtvaardigheid. Door mijn hele leven heen merk ik al dat wanneer daar aan getoornd wordt er iets in mij begint te kriebelen. Als tweede koos ik voor een foto van een olifant. Die staat voor mij symbool voor familie en mijn huwelijk (met een honeymoon naar Afrika leg je die koppeling wel). Mijn laatste plaatje werd een spin in een web, omdat ik graag een spil in het web ben. Het is geen waarde, maar wel iets waar ik mij in herken.

In een wandeling gingen we het gesprek aan over deze waarden. De leukste vraag daarbij vind ik “welk huidig gedrag hoort hier niet bij?”. Deze vraag past heel goed bij het traject wat ik doormaak. Zoals ik van Paul Iske leerde bij de AOS kennisconferentie, ik zit in mijn comfortzone, waarbij ik me erg veilig voel op het werk, maar te weinig wordt uitgedaagd. Ik zoek naar een functie (en plek) met meer “performance pressure” om uit de comfort zone richting de learning zone te bewegen. Mijn gedrag moet meer gericht worden op hoe ik daar kom en niet hoe ik in mijn comfort zone blijf zitten.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.