Applets krachten

Ook in vwo 4 staat het onderwerp krachten dit jaar weer op het programma. Zoals ieder jaar gebruik ik graag mijn eigen gemaakte applet over krachten om leerlingen oneindig veel oefeningen aan te bieden. In deze blog neem ik jullie mee in het ontstaan van de applet.

Toen ik net op het Augustinianum werkte en ik daar voor het eerst les gaf aan vwo 4 trok een van mijn collega’s een blaadje uit de archiefkast met extra oefeningen om krachten op te tellen of te ontbinden. Het was duidelijk al een kopietje van een kopietje, omdat het hokjes patroon wat vervaagd was, en toch waren mijn leerlingen erg blij met deze droge contextloze oefeningen om even te wennen aan hoe het moest, voor ze dit moesten toepassen in een mooie figuur. Ideaal dus om ze dit aan te bieden.

Wel jeukte er bij mij iets. Met mijn perfectionisme vond ik het maar lastig dat het blaadje zo duidelijk een derdegraads kopietje was. Bovendien wilden sommige leerlingen nog een extra kopietje om hetzelfde nog eens te oefenen. Het liefst had ik ze een andere variant gegeven zodat ze weer nieuwe situaties kregen. Twee problemen die ik kon oplossen met een simpele applet dacht ik. En in de avonduren ben ik aan het programmeren gegaan met een mooi resultaat. Een html programma dat willekeurige opdrachten genereert op een mooi ruitjespatroon. Naast willekeurige opdrachten maakte ik een knop om het antwoord te checken en een knop om de hulplijnen te tonen.

Ik ben dus best trots op deze zelfgebouwde applet en zet hem ieder jaar weer in om te trainen. Voel je vrij de applet ook te gebruiken, hij staat op mijn site!

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.