Kwaliteiten

Vandaag was al weer de derde dag van de training OOL. Het thema van deze bijeenkomst was communicatie, afstemmen en verbinden. In de ochtend waren er twee gedragsleveranciers te gast: Hilga Rota en Joël Mooij. Deze gedragsleveranciers kunnen acteren om zo een persoon of personage neer te zetten. Op deze manier konden we oefenen hoe je een gesprek met een voor jou ‘moeilijk persoon’ zou voeren en dat gesprek nog eens opnieuw doen om een andere aanpak te proberen. Het doel was hiermee onze stijlflexibiliteit vergroten.

Zelf had ik geen moeilijk persoon aangedragen, omdat ik momenteel op het werk niet tegen communicatie problemen aan loop of moeite heb met iemand. Gedurende de dag zag ik de meerwaarde van deze manier van oefenen steeds meer in en vond ik het jammer dat ik zelf niemand aangedragen had om mee te oefenen. Ik kan me in middels van mijn vorige werkgever wel een moeilijk persoon voor de geest halen waar ik graag eens mee geoefend zou hebben.

Na de lunch en een gastspreker was het tijd om in gesprek te gaan over kwaliteiten. Vooraf hadden we nagedacht over onze top 3 kwaliteiten en eigenwijs als ik ben had ik natuurlijk weer iets anders. Ik had een lijstje van mijn 5 kwaliteiten. Niet om dwars te zijn, maar omdat deze al eerder in een coach traject (met Jolanda Hodzelmans) besproken zijn en allemaal nog belangrijk en passend voor mij zijn. Uit het talentenspel zijn destijds bij mij naar boven gekomen: organisator, weger, kennisspons, perfectionist, grenzenverlegger (zie hieronder). In het gesprek kwam ik alleen tot de conclusie dat ik op het moment niet al deze kwaliteiten in kan zetten op mijn werk. Iets om eens goed over na te gaan denken en het gesprek over aan te gaan op school.

Beeldorganisator
Als er iets georganiseerd dient te worden, ben ik er graag bij. In mijn hoofd speelt zich dan een film af over wat er op dat moment staat te gebeuren. Ik ben er ook goed in om die film helemaal waar te maken en weet precies wat me te doen staat. Ik kan met veel dingen tegelijk rekening houden, omdat ik zo’n scherp beeld heb van waar het naartoe moet gaan.

Weger
Als ik een zware beslissing moet nemen, ga ik niet over één nacht ijs. Ik geef de indruk enorm lang te twijfelen, maar wat ik doe is alle risico’s onderzoeken. Daar ben ik goed in. Bij belangrijke keuzes wil ik alle mogelijke positieve en negatieve kanten onderzoeken. Ik doe er alles aan om het risico zo veel mogelijk te beperken voor ik spring. Dat lukt niet altijd en daarom zal ik niet altijd springen.

Kennisspons
Ik hou van nieuwe informatie. Niet dat ik daar altijd iets mee doe: ik ben gewoon weetgierig. Ik hou van documentaires, schuim graag het internet af, lees graag (en veel) en ontdek graag nieuwe plaatsen. Dat geeft me energie. Ik word enthousiast van interessante ontdekkingen en kan heel lang mijn aandacht houden bij nieuwe informatie. Ik lees graag voor het slapengaan omdat ik er rustig van word.

Foutenspeurneus
Ik ben heel gevoelig voor fouten en problemen: ik merk ze snel op. Ik vind geen rust voor ik de fouten heb rechtgezet en de problemen heb opgelost. Als iemand mij op een fout wijst, vind ik dat verschrikkelijk, zeker als dat publiekelijk gebeurt. Dan ga ik na of ik die fout wel gemaakt heb. Als dat zo is, zal ik dat wel toegeven maar zal ik er alles aan doen om het geen tweede keer te laten gebeuren. Iets is voor mij pas af als ik het gevoel heb dat het foutloos is: ik ben een perfectionist.

Grenzenverlegger
Ik hou ervan mijn eigen grenzen te verleggen. Ik wil winnen en de beste zijn, want zo verbeter ik mezelf. Hiervoor gebruik ik de prestaties van anderen of van mezelf als referentiepunt. Als ik bijvoorbeeld ga zwemmen, tel ik de baantjes of wil ik sneller zwemmen dan de zwemmer naast mij. Als ik ga fietsen of lopen, hou ik mijn gemiddelde snelheid bij en wil ik die de volgende keer verbeteren.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.