Oriënteren op leidinggeven

Dit schooljaar doe ik mee in het scholingstraject Oriënteren op leidinggeven van ProMotion. Deze training richt zich op persoonlijk leiderschap en is bedoeld als oriëntatie op een leidinggevende functie. Ik wilde hier aan mee doen omdat ik bang ben dat ik alleen lesgeven tot aan mijn pensioenleeftijd niet uitdagend genoeg ga vinden. Ik wil dus heel graag weten of een leidinggevende functie in het onderwijs iets is wat bij mij zou passen.

Omschrijving van de training
De training richt zich op persoonlijk leiderschap: leiding kunnen geven aan jezelf, stuurman/ -vrouw zijn van je eigen leven en loopbaan. Daarbij is het belangrijk dat je onderzoekt wat je motiveert, wat je drijfveren zijn, je kernwaarden, je kwaliteiten en je ontwikkelpunten. Als je leidinggevende zou willen worden, hoe stel je je daarin op? Hoe ziet de weg daar naartoe eruit voor jou? Wat heb je nog te leren? In wat voor omgeving zou je het beste passen?

Wapenschild

Ter voorbereiding op de eerste cursusdag is ons gevraagd een wapenschild te ontwerpen dat iets over jezelf zegt. Met dit schild gingen we onszelf aan elkaar voorstellen. De opdracht was een voorgedrukt schild met vijf vakjes te vullen, maar eigenwijs als ik ben heb ik voor het klassieke schild met 4 vlakken gekozen. Die vier vlakken heb ik als volgt gevuld:

Linksboven staat voor mijn vak natuurkunde. Ik ben vanuit mijn studie natuurkunde het docentschap ingerold. Natuurkunde staat daarbij voor mij op 1 en docent zijn op 2. Daarnaast is het gebruikte symbool het logo van mijn eigen website MeneerPoulus.nl. Dit zegt meteen ook iets over mijn hobby programmeren.

Rechtsboven staat een tekening gemaakt door een van de leerlingen uit mijn lichting van School at Sea. Het is het schip waar we een half jaar op gewoond hebben en waarmee we de oceaan twee keer over hebben gestoken. Deze ervaring heeft mijn kijk op onderwijs gekleurd. Daarnaast staat het symbool voor mijn reislust.

D pauw linksonder staat symbool voor mijn huwelijk van afgelopen 1 oktober. Op onze uitnodigingen hadden wij een foto van onze irissen gebruikt en op de dag zelf kwamen op allerlei plekken pauwenveren terug omdat daar ook een soort van oog in zit. Daarnaast past de uitspraak “zo trots als een pauw” ook wel een beetje bij me.

Rechtsonder staat een kleurrijke boom, die symbool staat voor mijn kleurrijke familie. Ik kom uit een gezin met 3 zusjes en een broertje, allemaal geadopteerd. Dat maakt dat wij allemaal er anders uit zien, maar ook andere karaktereigenschappen hebben.

Deze eerste dag van de training was op een externe locatie, weg van de school en een kantoor. Bij De helden van Kien maakten we kennis met de mede deelnemers en voerden we diverse opdrachten uit waarbij steeds een tweetal de opdracht kreeg de groep te instrueren/managen. De eerste opdracht ging wat moeizaam, maar de drie volgende opdrachten gingen steeds super goed. Zelf begeleidde ik de vijfde en laatste opdracht. Het was een pittige. We moesten de tennisbal uit de foto met behulp van de touwtjes door het bos naar een andere plek loodsen. Na 6 keer dezelfde fout gemaakt te hebben legde ik het proces stil om even na te denken over een ander plan. Daar was wel wat hulp van de trainer voor nodig, maar toen we het eenmaal door hadden lukte het ons toch de opdracht te volbrengen.

Het was een leuke dag, waarbij ik nog maar eens gemerkt heb hoe competitief/gedreven ik kan worden van een uitdaging. Een mooie eigenschap om mee te nemen naar de werkvloer.

Dit bericht delen:

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.