Stoffen herkennen

Het is weer zo ver: klas 2, hoofdstuk 2, stofeigenschappen. Iedere school heeft wel een setje stoffen, waarmee leerlingen stofeigenschappen kunnen inzetten om de stoffen te herkennen. Op het Eckartcollege hebben we houten blokjes met daarin 9 reageerbuisjes en daarnaast een bakje met strookjes van vaste stoffen.

De drie vloeistoffen zijn water, azijn en spiritus. Hierbij moeten leerlingen voorzichtig ruiken om het verschil te achterhalen. De poeders zijn krijtpoeder, zout, kristalsuiker, ijzervijlsel en actieve kool. De kleur, kristalstructuur en een magneet helpen in dit onderzoek. Leerlingen kunnen soms minuten lang gefascineerd zitten kijken naar ijzervijlsel dat reageert op een magneet in de buurt. Het laatste buisje is volgens leerlingen leeg, maar is compleet gevuld met lucht. Een beetje flauw, maar altijd wel leuk om leerlingen scherp te krijgen.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.