Ready 2 Go Global

Nog maar een paar weken en dan gaan we naar Nepal! Eerder schreef ik al dat ik de gelukkige was die mee mocht als extra begeleider op deze trip. Na 8 voorbereidingsbijeenkomsten (waar ik er 6 van heb meegemaakt), een trainingsweekend, een grottentraining en een openingsbijeenkomst hadden we vandaag de Ready 2 Go. Met alle scholen kwamen we samen op het College in Weert.

Bij de plenaire start werden we lekker gemaakt met een mooie video over alle landen waar de verschillende groepen naar toe gaan. Daarna kregen we een workshop over ‘framing the message’. We kregen een stukje documentaire te zien waarin een Nederlandse vrouw op vakantie vooral hele mooie foto’s wil hebben van wat zij denkt dat de lokale cultuur is. Ondertussen interviewt de videomaker ook de lokale mensen. Die leggen uit dat ze een showtje opvoeren voor de toeristen, omdat ze dan geld geven. Een prachtig voorbeeld van hoe je moet opletten met de beelden die je hebt.

Onze uitdaging wordt met eigen ogen zien en ervaren hoe het is. Zo veel mogelijk zonder vooraf gevormd beeld. En daarna bij het maken en delen van foto’s ook na te denken. Welk beeld geven we met de frame (foto) mee aan ons thuisfront. En is dat dan het echte beeld, of dikken we daar het verhaal mee aan?

Na een internationale maaltijd was er nog een laatste ronde vaccinaties, voerden leerlingen een debat en videobelden we met 2 mensen uit Nepal die we daar mogelijk gaan ontmoeten. Vaste afsluiting van het programma is het dansen van de One Billion Rising dans. Deze dans zullen ze op reis nog wel vaker opvoeren, dus het was fijn om te zien dat die er goed in zit.

We zijn er klaar voor en hebben er zin in!

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.