Practicum Halveringsdikte

In vwo 3 moeten leerlingen allemaal ergens in het jaar een proefje doen over de halveringsdikte. Als gevolg van onze andere manier van werken mogen ze zelf kiezen wanneer ze dit uitvoeren. Dat maakt dat de opstelling lekker simpel moet zijn zodat ze die zelf op kunnen bouwen zonder hints of verbeteringen van de docent.

Op mijn vorige school hadden we plankjes met daarop een lampje geschroefd, die zonder enig tussenkomen met een stekker in het stopcontact gingen. Een duidelijke foto erbij was dan genoeg. Op het Eckart hebben we deze plankjes niet en werken we gewoon met een lampje in een fitting zoals bij het hoofdstuk over elektriciteit. Dat maakt dat niet alle leerlingen nog altijd even goed weten hoe ze het aan moeten sluiten. Maar het belangrijkste bezwaar is dat de lampjes lastig aan een statief te klemmen zijn.

Om dit probleem te tackelen heb ik een kastje ontworpen waar een lampje in verwerkt zit zodat het een kant-en-klare opstelling wordt. Bij het technasium heb ik het kastje met de lasersnijder uitgesneden. Op het kastje zitten twee aansluitpunten voor bananenstekkers en de lamp zit op een vaste hoogte boven de telefoon. De telefoon kun je in de hoek van het kastje leggen, waardoor deze minder verplaatst tijdens de proef. Met de dichte zijkanten schermen we de opstelling af van strooilicht dat bijvoorbeeld van de ramen af komt. Als het goed is dus een hele verbetering van de opstelling

Op een klein ontwerpfoutje na werkt het kastje perfect. Voor volgend schooljaar gaan we een aantal van deze kastjes maken. Zo kunnen meerdere groepjes tegelijkertijd de proef uitvoeren. De begeleidende tekst staat op mijn website en de lasersnijder bestanden kun je hieronder downloaden. Gebruik 4mm dik hout voor dit ontwerp.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.