Relativiteitstheorie

Zoals ik eerder al schreef, behandelen we deze periode in vwo 5 alle keuzeonderwerpen. Mijn keuze is de relativiteitstheorie. Dat betekent dat we op vrijdag aan de slag zijn gegaan met dit onderwerp. In 1 les behandel ik steeds 1 paragraaf uit het boekje van de methode systematische natuurkunde.

In de eerste les behandelen we de begrippen intertiaalstelsel, tijdrek en lengtekrimp. Hierbij vertel ik altijd dat het door die lengtekrimp mogelijk is om een ruimteschip van 20 meter lengte even te passen in een loods van maar 12 meter lengte. Als het ruimteschip maar hard genoeg gaat past het er helemaal in.

Les twee gaan we bewegingen beschrijven in ruimtetijd-diagrammen en komt de lichtkegel aan bod. In les drie gebruiken we de ruimtetijd-diagrammen om te laten zien dat gelijktijdigheid een relatief begrip is. Hierbij koppel ik weer terug naar het ruimteschip voorbeeld. In het intertiaalstelsel van de aarde is het ruimteschip even tegelijkertijd helemaal in de schuur. Zit je aan boord van het ruimteschip dan ervaar je iets heel anders. Je vliegt op een kleine schuur af en gaat er eerst met de voorkant doorheen en pas later met de achterkant.

Les vier gaat over energie, bijvoorbeeld de energie die vrij komt bij een verval reactie door het verdwijnen van massa. Maar ook de energie die je nodig hebt om heel snel te gaan en dat het niet mogelijk is om sneller dan het licht te bewegen.

De laatste les gaat over de algemene relativiteitstheorie en zwarte gaten. Dat Einstein voorspelde dat massa de ruimte kan krommen en dat dit bij een zonsverduistering door Eddington werd waargenomen. Begrippen als de Schwartzschildstraal en tijdrek door zwaartekracht mogen hier niet ontbreken.

Al mijn PowerPoints zijn online beschikbaar en te vinden op mijn website.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.