Onderzoekend leren Elektriciteit

Afgelopen schooljaren zijn we met de sectie op het Eckart bezig geweest met het uitwerken van een skilltree over het onderwerp Elektriciteit. Het domein hebben we hiervoor opgehakt in 13 blokken. Ik heb invulling mogen geven aan de blokken “Serieschakeling”, “Parallelschakeling”, “Gemengde schakeling” en “De huisinstallatie”.

Voor de eerste drie onderwerpen heb ik stencils gemaakt waarin leerlingen met voorbeelden kennis maken met de wetten van Kirchhoff. Door steeds een voorbeeld te geven en ze daarna vragen een vergelijkbare situatie te bekijken leren ze de regels voor stroom en spanning in een serie- en parallelschakeling. Bij de gemengde schakelingen gaan ze de opgedane kennis combineren met de wet van Ohm.

In vwo 4 hebben mijn collega’s de stencils ingezet als onderdeel van de skilltree. In havo 4 hebben we de skilltree niet gebruikt, omdat we in dezelfde periode ook Arduino the Game doen en dan zouden alle lessen met een skilltree zijn. Wel heb ik de stencils ingezet om de leerlingen de wetten van Kirchhoff aan te leren. Ze vonden het leuke puzzels en gaven aan de regels goed te begrijpen. Wel kan er hier en daar nog wat taal technische verbeterd worden, of kan de formulering duidelijker. Toch ben ik erg tevreden over deze manier van werken!

Wil jij ook met deze werkbladen aan de slag, voel je vrij ze te gebruiken en aan te passen:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.