Practicum Trilling van een stemvork

In mavo-havo 2 werken we deze periode aan het onderwerp geluid. Dat begint met geluid maken en horen. Een mooi voorbeeld van een geluidsbron is een stemvork. Andere jaren ging ik wel eens met een stemvork rond om leerlingen eraan te laten voelen, maar hoeveel leuker is het om ze er zelf een proefje mee te laten doen. In de nieuwe versie van NOVA staat een kort, maar leuk proefje met een stemvork.

Leerlingen luisteren naar de stemvork, voelen er aan, luisteren naar de stemvork met de tafel als klankkast en houden deze in een beetje water om de trilling zichtbaar te maken. Helaas hebben we op het Eckart (nog) niet genoeg stemvorken voor iedereen, maar met kleine groepjes van 3/4 leerlingen samen ging het ook best goed. Een leuk simpel proefje om de stof van voor de vakantie snel mee te herhalen.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.