Triominos met elementen leren

Deze periode besteden we in masterclass 2 tijdens de lessen aandacht aan de eerste hoofdstukken uit de scheikunde boeken. Het gaat dan om materialen en stoffen, maar ook chemische reacties en de bouw van atomen. Het onderdeel waar we deze week bij aankwamen was moleculen en atomen. Van een aantal elementen moeten leerlingen de namen en symbolen kennen. Dit voelt voor mij aan als het leren van Duitse of Franse woordjes, dus ik wilde een andere werkvorm inzetten om dit in de les te trainen.

Eerder heb ik al eens een app gemaakt die van begrippen een triominos puzzel kan maken. Door een lijst met begrippen en synoniemen in te voeren krijg je een willekeurig gegenereerde puzzel van die begrippen. Ik heb dus het lijstje elementen met hun afkorting ingevuld en zo 12 verschillende puzzels gegenereerd. Na het printen heb ik leerlingen deze zelf in stukjes laten knippen en daarna onderling laten ruilen om zo te oefenen met de afkortingen. Ook de lessen hierna wil ik deze puzzel regelmatig in zetten voor een korte 5 minuten herhalen.

Leerlingen waren best enthousiast en hebben lekker gepuzzeld met de elementen. Ook in havo 4 vonden leerlingen het best leuk om zo de elementen te trainen.

Voorbeeld van een triominos puzzel

Wil jij deze puzzels ook gebruiken, klik dan hieronder om ze te downloaden:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.