Practica met hefbomen

De afgelopen weken zijn we in havo 4 bezig geweest met het onderwerp hefbomen. Daar horen natuurlijk weer leuke practica bij. Ik ben begonnen met een simpele applet oefening met behulp van de PhET applet. Daarna was het tijd voor het autodrop practicum van Mariëlla Verhage. Proef 3 was experiment uit de oude doos van het Eckartcollege.

Bij dit practicum moesten leerlingen een lat ophangen aan een metalen pin die in een statief geklemd is. De zwaartekracht op de lat zorgt voor een draaiing de ene kant op, en met een veerunster heffen ze het moment op aan de andere kant van de lat. Door het latje steeds op een andere plek aan het draaipunt te hangen meten ze 7 verschillende krachten bij 7 verschillende armen. Uit iedere meting kan de massa van het latje berekend worden en achteraf mogen ze de waarde controleren met een balans.

Schematische weergave van de opstelling

De lessenserie over momenten hebben we niet afgesloten met een toets, maar alleen met een PO over hefbomen. Ook hierin kregen ze een lat en massastuk met onbekende massa en een veerunster en moesten de leerlingen met behulp van hefbomen eerst de massa van de lat en vervolgens de massa van het massastuk bepalen.

Wil jij de momentenlat proef ook doen? Download dan hieronder de opdracht en voel je vrij deze aan te passen:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.