Global Exploration Nepal

Vlak voor kerst kwam er in de nieuwsbrief van school de vraag of er iemand mee wilde gaan als begeleider met Global Exploration. Ik heb me daarvoor beschikbaar gesteld en tot mijn vreugde hebben ze mij ingeloot om mee te gaan naar Nepal! Voor we met de 22 leerlingen uit klas 4, 5 en 6 op reis kunnen gaan is er een uitgebreid voorbereidingsprogramma wat doorlopen wordt. Onderdeel daarvan is het trainingsweekend: 24 uur met de hele groep doorbrengen op school en slapen onder erbarmelijke omstandigheden (in de gymzaal).

Tijdens het trainingsweekend stond onder andere kennismaking centraal. We hebben elkaar doormiddel van icebreakers beter leren kennen. Een icebreaker is een korte activitiet/spel die helpen om elkaar beter te leren kennen. Een voorbeeld:

Ik ben het weekend begonnen met een verhaaltje over mijn ervaring van School at Sea. Door de uitbraak van corona mochten we nergens meer aan land en dus was er een schaarste aan wc-papier aan boord. Iedereen mocht van een rol wc-papier velletjes afscheuren, zoveel als ze dachten nodig te hebben voor die avond. Vervolgens heb ik ze in groepjes verdeeld en moesten ze voor ieder velletje papier iets persoonlijks over zichzelf aan de anderen vertellen.

Ook hebben we samen gedanst, de One billion rising dans. Met deze dans staan wij op tegen geweld tegen vrouwen. We zijn een heel eind gekomen met oefenen, maar zijn er nog niet helemaal. Het Nederlandse volkslied kon ook niet ontbreken tijdens het weekend. In Nepal zullen we dit af en toe moeten zingen, dus het was zaak dat iedereen coupletten 1 en 6 uit zijn hoofd kent. Ook hier is nog wel wat aandacht voor nodig, want tot nu toe kennen alleen een collegaatje en ik deze uit ons hoofd.

De groep deelnemers is onderverdeeld in vier crews, met ieder een eigen thema. Health en Education vallen onder mijn hoede. Culture en Nature onder de hoede van een collega. De crews geven vooraf een masterclass over hun eigen thema. Zo gaat iedereen goed voorbereid op reis. Ook op locatie zullen ze activiteiten ondernemen gekoppeld aan hun eigen thema.

Ik was tijdens het weekend verantwoordelijk voor het eten. Dat hield in dat ik voor zo’n €100 friet besteld heb op vrijdag, maar ook bij de lunch een clinic luxe broodjes beleggen heb gegeven. Het plan is dat de vier crews ieder een keer een luxe lunch maken voor mijn collega’s op school en dat de opbrengsten daarvan ten goede komen aan de reis naar Nepal.

Het was dus best een drukke 24 uur, maar gelukkig was er ook genoeg tijd voor gezelligheid en elkaar beter leren kennen. Zo is bij een aantal leerlingen (en mijzelf) de ware aard naar boven gekomen tijdens een spelletje “secret Hitler”. Er is flink gediscussieerd of mayonaise bij een tosti wel of niet oké is.

De groep van “Explore Eindhoven”
Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.