Spelen met stikstof

In klas 2 is een van de vaste onderwerpen fasen en faseovergangen. Eerder schreef ik al over de applets die ik daarbij inzet. Een andere manier om deze lesstof extra leuk te maken is het doen van een demo met vloeibaar stikstof.

Ieder jaar bestelt één van mijn collega’s een vaatje vloeibaar stikstof waar we dan een week gebruik van kunnen maken in de les. Mijn mavo-havo 2 klasje heb ik een halve les hiermee vermaakt.

Een van de vaste onderdelen is een mooie roos helemaal laten bevriezen in de stikstof, wanneer je er daarna mee op tafel slaat barsten de blaadjes in een hele hoop scherven. Een andere leuke demo is het laten ‘verdwijnen’ van ballonnetjes in de bak met stikstof. Omdat de lucht in de ballon condenseert wordt de ballon zo klein dat er heel veel in een klein bakje passen. Wanneer je dan de verfrommelde ballonnetjes weer uit het stikstof haalt groeien ze weer tot hun oorspronkelijke maat terug.

Geen eigen foto helaas
Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.