Applet Krachten ontbinden

Deze week stond krachten ontbinden op het programma bij HAVO 4. Een onderwerp dat leerlingen vaak lastig vinden, dus hier trek ik twee lessen voor uit. Op mijn vorige school had een oud-collega ooit een stencil gemaakt met daarop 8 oefeningen. Zo konden leerlingen dit gewoon heel vaak doen en zo leren hoe het moet. Ik vond het altijd wel lastig dat de ruitjes van de oorspronkelijke opdracht bijna weggevaagd waren door de kopietjes van kopietjes van kopietjes. Dus heb ik een keer een dagje zitten hobbyen en zelf een applet gemaakt waarin leerlingen kunnen oefenen met het optellen en ontbinden van krachten.

De applet genereert een ruitjespatroon met daarop één of meerdere krachten en twee assen. De leerlingen kunnen verschillende oefeningen doen. De eerste is het optellen van 2 krachten, waarbij de applet een parallelogram kan tekenen en de Fres kan laten zien ter controle. Oefening 2 geeft 5 willekeurige krachten en achter een knop de Fres daarvan. Oefening 3 geeft 1 kracht die leerlingen met een parallelgram moeten ontbinden langs de beide assen. Ook hier kunnen ze de lijnen van het parallelogram laten tekenen en de twee krachten controleren met een druk op de knop. De laatste oefening geeft 1 kracht die ontbonden moet worden langs twee assen die niet loodrecht op elkaar staan.

Mijn leerlingen laat ik hier dan ook graag mee werken. Deze week hebben ze de eerste les gewerkt aan het ontbinden langs loodrechte assen. Daarvan hadden ze na een keer of 3 door hoe dat moest. Vervolgens is de opgave uit het boek net anders genoeg om ze toch even te moeten laten nadenken. De tweede les mochten ze oefenen met het ontbinden langs een schuine as en ook nu leek na een keer of 3 het kwartje wel te vallen. Ik heb leerlingen betrapt op het zeggen van een heel mooi zinnetje “Oh, ik snap het, het is steeds hetzelfde”. Heel fijn!

Wil jij ook gebruik maken van mijn handige applet. Voel je dan vrij om de link te delen met je collega’s en leerlingen: https://www.meneerpoulus.nl/applets/krachten/

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.