Applet Deeljesmodel

Deze week ben ik in klas 2 begonnen met het hoofdstuk over water, fases en fase-overgangen. Onderdeel van de leerstof is het deeltjesmodel dat in het boek uitgelegd staat met plaatjes en tekst. Hoeveel mooier is het om deze plaatjes op de computer te zien bewegen. Daarom heb ik met behulp van een PhET applet een opdracht geschreven waarin deeltjes de verschillende fasen kunnen bekijken.

Voor een simpele stof, zoals argon of neon, zien ze hoe de atomen zich gedragen in de vaste, vloeibare en gasvormige fase. Leerlingen moeten in eigen woorden opschrijven hoe ze de fase kunnen herkennen en daarna de temperatuur een beetje verhogen om te zien dat de deeltjes sneller gaan trillen. Tot slot bekijken ze ook water moleculen en zullen ze zien dat water anders is dan andere stoffen en hopelijk snappen waarom ijs drijft op water.

Wil jij ook met deze applet opdracht aan de slag? Bekijk hem dan op mijn website meneerpoulus.nl en voel je vrij hem te gebruiken, kopiëren, of aan te passen naar eigen wens.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.