Escapegame V5 Arbeid en energie

Vandaag heb ik in vwo 5, als afsluiter van de lessenserie over het hoofdstuk arbeid en energie een “Escape the Classroom” gespeeld met de klas. Enkele jaren geleden kwam ik bij een LOF-dag in contact met de mensen die Escape the Classroom bedacht hebben. Zij ontwikkelden escapegames voor in de biologie les. Van hun website heb ik destijds het ontwerp voor een houten kluis gedownload en die in een FabLab met een lasersnijder nagemaakt.

Mijn eerste escapegame speelde ik met mijn examenklassen, als afsluiter van 5 leuke jaren les geven aan die groepen. De game was gebaseerd op het natuurkunde voorbeeld van Escape the Classroom, maar dan zonder de foutjes die er toen in zaten en met wat meer verschillende onderwerpen. Sindsdien probeer ik ieder jaar een nieuwe game te maken om zo op een leuke manier leerlingen met de stof bezig te laten zijn als afsluiting van een onderwerp of periode. Vorige week heb ik samen met mijn collega in v5 een aantal puzzels uitgedacht en uitgewerkt tot een leuke game over arbeid en energie.

De leerlingen vonden het een leuke les, maar helaas is het alle vijf de groepjes niet gelukt om de puzzels binnen de tijd te maken. Misschien waren ze dus toch iets te moeilijk. Ook zat er nog een klein foutje in van mijn kant, waardoor één van de tussenantwoorden niet klopte en zo de kluiscode niet te kraken was. Daar heb ik ze uiteraard wel mee geholpen. Dat foutje is er in middels uit gehaald en vrijdag speelt mijn collega de game met zijn vwo 5 groep. Ik ben benieuwd of zij wel de kluis kunnen kraken.

Wil jij deze (misschien wat pittige) game ook spelen met je klas? Download hieronder dan de materialen:

Mocht je ze gebruiken en/of iets aanpassen dan hoor ik graag van je, zodat ik ook mijn game weer kan verbeteren.

Dit bericht delen:

3 reacties

 1. Dag Remco, ik maak dankbaar gebruik van je escapegame voor V5, echter bij het lezen van alles ben ik in verwarring. Ik kom in totaal 1 puzzel tegen, te weten het AI document (letterlijke puzzel). Daarnaast het Klokvraagstuk. Zitten er meer puzzels in a la AI document of lees ik niet goed ;).

  Ik hoor graag van je.

  mvg Mike Koerse

  • Hoi Mike,
   Leuk om te horen dat je de escapegame gebruikt! In de ZIP file zitten 4 bestanden:
   – De docentenhandleiding geeft de rode draad weer en alla uitkomsten.
   – “Lasersnijden Puzzel met grafiek.ai” is een (Adobe Illustrator) bestand dat je met een lasersnijder uit kunt snijden om de (leg)puzzel mee te maken.
   – “Bron (F,u)-grafiek.xlsx” bevat dezelfde grafiek als in de legpuzzel zit. Deze kun je natuurlijk ook op papier printen en tot puzzel knippen
   – “Printen per groepje.docx” bevat de overige puzzels. Deze moet je enkelzijdig printen en vervolgens kun je de verschillende puzzels losknippen van elkaar.
   Maakt dit het zo duidelijker voor je?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.