PO Videometen

Deze week hebben leerlingen uit havo 4, als onderdeel van de lessenserie over het hoofdstuk beweging, een praktische opdracht uitgevoerd met als titel videometen. Na in de les een aantal keer geoefend te hebben met videometen moesten ze in deze serie zelf een filmpje maken en analyseren van een vallende kegel.

Les 1 bestond uit het uitknippen van een cirkel en daar een kegel van maken. Na het bepalen van de afmetingen moest de kegel verzwaard worden met een massa, zodat het totaal tussen de 5 en 10 gram werd. Van deze vallende kegel moest vervolgens een video gemaakt worden met de mobile telefoon, waarbij leerlingen moesten opletten dat ze recht van voren filmden en dat ze iets met een bekende lengte in beeld hadden.

Les 2 was het doel de video in te laden in CMA Coach 7 en daar met videometen een (hoogte,tijd)-diagram van te maken en vervolgens met de afgeleide daar dan een (v,t)-diagram van maken. Dit hadden ze geoefend in de oefenlessen met behulp van het standaard Coach bestand “1. De beweging van een fiets”. Toch bleek dit voor sommigen een grote uitdaging. In eerste instantie gisteren omdat na het inladen van de video in Coach 7.6 een deel van de menu opties niet meer beschikbaar was. Ik had alles netjes getest op mijn eigen laptop, maar daar draait versie 7.7 op waar de menu-opties anders zijn. Vandaag kregen de leerlingen dus een herkansingsles, met een uitgebreide handleiding hoe dit in Coach moesten doen. Ook in deze tweede poging bleek het voor sommigen echter nog steeds te moeilijk, dit maal omdat ze gewoon niet serieus (genoeg) geoefend hadden in de andere lessen.

Les 3 later deze week wordt het (v,t)-diagram verwerken om daaruit iets te zeggen over de k-waarde. Het hoofdstuk krachten hebben we nog niet behandeld, dus ze krijgen van mij een formule om die mee uit te rekenen. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen. Sommige leerlingen hebben nog geen grafiek, dus daar moet ik maar een andere grafiek voor maken, om toch te kijken of ze de andere stappen wel kunnen zetten… Thuis heb ik dus nog even mijn filmpje van vorig schooljaar ingeladen en verwerkt. He resultaat zie je hieronder.

Volgend jaar zou ik dit PO liever pas later in het jaar doen. Niet alleen omdat leerlingen dan ook het stukje krachten gehad hebben, maar ook omdat ik hoop dat ze dan wat meer discipline hebben om een oefenopdracht ook serieus te maken.

Mijn eigen metingen
Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.