Eenheden omrekenen

Vandaag heb ik in mijn 2 mavo-havo klasje aandacht besteed aan het omrekenen van eenheden. Ik vind dit altijd lastig, omdat het omrekenen een vaardigheid is die ze nodig hebben en eigenlijk gaan we er vanuit dat ze dat gewoon kunnen. Dit blijkt af en toe best tegen te vallen.

Deze les ben ik de herhaling begonnen door leerlingen het rijtje op te laten schrijven zoals ze dat ooit geleerd hebben. Ik ga ze bewust niet een nieuwe schrijfvorm aanleren, omdat dit dan voor hen weer iets anders wordt. Daarna moesten ze de kennis toepassen in een paar omrekensommen van mijn eigen webapplet.

Dit jaar heb ik daarna een nieuwe aanpak geprobeerd die een spelelement toe voegt. Ooit ben ik op een nascholingsactiviteit het eenheden spel tegengekomen. Dit spel bevat 21 vijfhoekige kaartjes met op iedere rand een getal en eenheid. Het idee is dat leerlingen met elkaar een duel aangaan waarbij ze de twee kaartjes naast elkaar leggen en op zoek gaan naar de overeenkomende set. Bijvoorbeeld 10 dm en 0,1 dm. De eerste die de set vind mag het kaartje van de ander houden en gaat op zoek naar een volgende klasgenoot om tegen te battlen. Het doel is zo veel mogelijk kaartjes te verzamelen. Om het voor iedereen leuk te houden heb ik de leerlingen die in ronde 1 hun kaartje kwijt raakten een stapeltje van 3 nieuwe kaartjes in een andere kleur gegeven. Zij mochten dan weer battles aan gaan met klasgenoten die dezelfde kleur kaartjes hebben.

Het was een leuke, maar drukke les. Net als altijd deed niet iedereen even goed mee. Maar veel leerlingen hebben wel op een actieve manier de stof verwerkt en nog wat bewogen in het lokaal.

Wil jij de kaartjes ook gebruiken? Download het bestand dan hieronder:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.