Practicum Inductiespanning

Vandaag heb ik in vwo 3, als onderdeel van de lessen over het hoofdstuk elektriciteit, een practicum over inductiespanning uitgevoerd. Leerlingen moesten met een spoel zelf een inductiespanning opwekken door een magneet hier in en uit te bewegen. Het onderzoek splitste zich in 4 delen:

  1. Wat gebeurt er wanneer de noordpool er in of uit beweegt en wat als je hem stil houdt?
  2. Wat verandert er als je hetzelfde doet met de zuidpool van de magneet?
  3. Wat verandert er wanneer je de magneet snel of langzaam beweegt?
  4. Wat zijn de verschillen als je meer of minder windingen gebruikt?

Het was even improviseren om een leuk practicum te bedenken bij hoofdstuk 1 van NOVA natuurkunde klas 3. Het gaat over het opwekken en transporteren van elektriciteit, en daarbij staat in het boek alleen een proef om zelf een transformator te maken met twee spoelen en een juk. Helaas hebben we die spullen (nog) niet genoeg op school om dit met een klas te doen, vandaar deze inductie proef.

Het was best leuk om te doen, maar de spanning die leerlingen meten is heel klein, waardoor ze veel vragen hadden en twijfelden aan hun bevindingen. Het zou mooier zijn om dit te doen met voltmeters die een kleiner bereik kunnen meten dan 3V, maar die zijn standaard weer niet beschikbaar.

Kortom, een leuk proefje, maar wel met wat haken en ogen.

Wil jij deze proef ook doen? Download dan hieronder de opdracht:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.