Practicum Dichtheid

Vandaag heb ik in vwo 2, als onderdeel van de lessen over het hoofdstuk stofeigenschappen, een ontdekkend practicum over dichtheid uitgevoerd. Leerlingen moesten van een aantal blokjes van hetzelfde materiaal de massa en de afmetingen bepalen en daarmee het volume uitrekenen. Vervolgens moeten ze een grafiek maken van de massa tegen het volume en daar een lijn doorheen trekken. Tot slot moesten ze de dichtheid uitrekenen per meting en daar het gemiddelde van bepalen. Op deze manier ontdekten ze wat de dichtheid van een stof eigenlijk is en dat ze deze stofeigenschap kunnen gebruiken om een stof te herkennen.

In de vwo+ klas merkte ik dat de leerlingen heel nauwkeurig wilden werken, waardoor ze afmetingen van 0,98 cm wisten te bepalen met een gewone geodriehoek. Hierdoor bleven ze soms wat lang hangen bij de metingen en was niet iedereen klaar met de verwerkingsvragen. Volgende les maken we het practicum verder af en krijgen ze uitleg over het begrip dichtheid.

Wanneer je vaker met een schuifmaat hebt gewerkt of gaat werken kun je dit practicum ook goed met een schuifmaat uit laten voeren.

Wil jij deze proef ook doen? Download dan hieronder de opdracht:

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.