Make my day

Sinds dit schooljaar heb ik de vrijdagmiddag geen lessen. Vorig schooljaar konden we rooster wensen opgeven en ik heb de vrijdagmiddag als lesvrije middag aangevraagd. Dat was de eerste schoolweek ideaal om bij te komen en te wennen aan weer werken. Vorige week kwam het ook goed uit, omdat we hierdoor op tijd konden voor een weekendje weg. Deze week heb ik de vrijdag middag gebruikt om aan een hobbyproject verder te werken: een op Arduino draaiende woordklok.

Vorig schooljaar heb ik op mijn nieuwe school (het Eckartcollege) ook Arduino the Game geïntroduceerd. Toen ik nog op het Augustinianum werkte heb ik samen met Mariëlla Verhage de edugame Arduino the Game ontwikkeld. Speciaal geschreven om in 4 havo op een leuke manier aan het keuzedomein Technische automatisering te werken. Door het behalen van levels leren leerlingen steeds meer componenten aansturen en uitlezen. Eenmaal enthousiast hebben leerlingen voor hun profielwerkstuk al eens een drone gebouwd werkend op Arduino’s, en ook een woordklok.

Zo een woordklok wilde ik zelf ook graag hebben, dus ben ik vorig jaar tijdens de Arduino periode zelf ook weer aan het hobbyen gegaan met de LED strips die ik nog had liggen, wat drukknopjes en de lasersnijder. Met de drukte van het einde van het schooljaar is het er niet meer van gekomen alles af te maken, maar deze middag heb ik een hoop stappen gezet.

Eerste stap was het testen van de laser instellingen op 6mm dik populieren multiplex. Ik wilde bij het snijden zeker door het hout heen met de kleine vakjes van de letters, maar moest niet te hard branden om de randjes ertussen wel te behouden. Daarna moest het graveren diep genoeg zijn om de drukknop mooi te laten verzinken, zodat het schroefdraad aan de andere kant wel boven het hout uit komt. Tot slot wilde ik wat hulplijnen krassen om zo het in elkaar zetten makkelijker te maken.

Nadat alle tests gedaan waren was het tijd om de lasersnijder aan het werk te zetten. Ongeveer een half uur was hij bezig om alle minuscule gaatjes door te branden. Aan het einde moest ik nog wel een paar kleine vakjes uitdrukken. Vervolgens was het lijmen om de zijplaten aan de bodemplaat vast te lijmen. De onderplaat met daarop alle elektronica had ik vorig jaar al af gemaakt, alleen de laatste draadjes moeten nog gesoldeerd worden voor ik de klok kan testen. Dat wordt een projectje voor volgende vrijdag middag.

Wil jij ook dit project doen? Hieronder vind je mijn bestanden (komt nog) en instellingen voor een Trotec Speedy 300.
Het lettertype is “Laser Punch2”.

KleurVermogenSnelheidOverig
Rood (snijden)85%0.451000 Hz
Blauw (krassen)70%501000 Hz
Cyaan (graveren)100%30500 PPI (twee keer)
Dit bericht delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.